Ters lale - Ağlayan Gelin çiçeği nin çiçekleri aşağı doğru kalp şeklinde olup damlıyor gibi uzantıları olduğundan dolayı ağlayan kalpler çiçeği denilmiştir. Özel geliştirilen iri çiçekli kulvarları sevgililer gününde çok anlamlı bir hediye olur. Bu amaçla kesme çiçekçilikte önemli yeri var.
Papaveraceae (Gelincikler) familyasından Lamprocapnos spectabilis türüdür. Eski bilimsel adı dicentra spectabilis idi. Anavatanı Doğu Asya da Sibirya, Japonya arası bölgesidir. Başlıca çiçek renkleri fuşya pembesi, mercan rengi, siklamen rengi ve beyazdır. İngilizcedeki iki yaygın adı kanayan kalp (bleeding heart) ve Hollandalı pantalonu (Dutchman s trousers). Bizim dilimizde ise ağlayan kalpler çiçeği deniliyor.
Kış sonu ve ilkbaharda aktif olan bir bahçe bitkisidir. Serin iklimi sever. İlkbaharda kökten sürgünler çıkarır. Üçlü yaprakçılı yapraklarla kalpli sürgün dallar en fazla 1m uzar ve çiçeklenir. İlk bir iki yılda kısa boylu ve az çiçekli olur. Yıldan yıla rizomlar güçlendikçe her bahar daha gösterişli daha verimli gelişir.
Ağlayan kalpler yetiştirilmesi ve bakımı
Bir bahçe bitkisidir. Yarı gölge yarı güneşli, serin rüzgarlar alabilen bahçelere uygundur. Yaz mevsiminin kısa ve biraz serin geçtiği şehirlerde yazın fazla güneş almazsa yapraklar kışa kadar gayet canlı kalır. İlkbaharda yaz sıcaklarının erkenden baskın olduğu yerlerde çiçeklenme dönemi çok kısa sürer. Sıcak şehirlerin bahçelerine pek uygun olmadığı gibi yazın köklerini sağ tutmak pek mümkün olmaya bilir.
En önemli özelliği
Kış soğuklarına dayanıklı bir bahçe çiçeğidir. -45 derece soğuğa dayanır. Ağır kış şartlarına sahip Ağrı, Kars, Erzurum illerinde bahçelerinde süs bitkisi çeşitliliğinde sıkıntı çekenler için en uygun nadir bahçe süs bitkilerindendir.
Toprak niteliği
Yaz mevsimi kısa süren aşırı sıcak görülmeyen yerlerde her türlü toprak uygundur. Diğer yerlerde ağlayan kalpler çiçeğinin toprağı eğer fazla süzek olursa köklerin yaz sıcaklarında ölme ihtimali yüksek. Hafif - orta arası derecede killi ve bolca humuslu toprak gerekir.
Toprağın pH derecesine hassas değildir. Ağır asitliden orta derece alkalinli topraklara kadar her çeşit toprakla sıkıntısız gelişir. Sadece toprak iyi gübrelenmiş olmalı. Ağlayan kalpler çiçeğinin gösterişli çiçekli olması güzelce gübrelenmesine ve kışın ağır don olaylarında epeyce çile çekmesine bağlı.
Çiçeklenmesi
İlkbaharda havalar serin gittiği müddetçe peş peşe sürgünler çıkara bilir. İklimine göre ilkbahar ortasından veya yaz başından itibaren çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme süresinin uzun sürmesi havanın serin gitmesine bağlı.
Ağlayan kalpler çiçeği kışın pek don olayı görülmeyen yerlerde hiç çiçeklenmeyebiliyor.
Saksıda Yetiştirilmesi
Kalın kenarlı toprak saksıda yetiştirilebilir. Saksısı büyük olmalı. Killi toprak kullanılmalıdır yoksa saksıda yaşatmak zor. Yaz boyunca hiç direkt güneş almamalıdır.
Sulanma sıklıkları
İlkbahar başında az, gür gelişirken toprak yüzeyi nemliliği hafiften kaybettikçe çiçekler geçerken sulama yavaş, yavaş azaltılır. Yaz sıcakları başlayınca eğer yapraklar dallar kurursa bu takdirde toprak tamama yakın gibi kurudukça sulayın . Fazla uzun süre kupkuru toprakta kalmamalı yoksa altındaki rizomları kurur ölür.
Çoğaltılması
Tohumları sonbahar sonunda ekilir. Suyu derhal süzdürür nitelikte kumlu toprak hazırlanır. 10cm çapında küçük saksılara toprağı doldurup sulanmalı. Sonra tohumları bir kasaya 4cm aralıklarla , 1cm derine gömerek ekilir. Üst yüzeyi kurudukça sulanır. Kışı dışarda dondurucu soğukta üşüyerek geçirmelidir. İlkbaharda çimlenirler. Çimlen diktelerinde en zayıf dalları çıkarın. Fideler biraz güçlendiğinde 15cm çapında saksılara tek tek dikilir. Yaz sıcakları yaklaştıkça derece, derece gölgeye alınır. Yazı gölgeli ve kuzey rüzgarlarını kuvvetli alan yerlerde geçirmelidirler. Toprağın üst yüzeyi hafifçe kurudukça sulanır. Sonbaharda bahçedeki kalıcı yerlerine veya birkaç yıl kalacakları uygun büyüklükteki kalın kenarlı toprak saksılara dikilir.