Kategori :bahçelerde kış hazırlıkları , sonbaharda açan çiçekler , bahçe düzenleme ve bakımı , kışın açan çiçekler , kış bahçesi nasıl olur , çiçeklerin korunması ve bakımı
Sonbahar geceleri soğuk olmaya başladığında, bahçenizi kışa hazırlama zamanı gelmiş demektir. Kış hazırlıkları, bahçelerin hem soğuk kış aylarında daha iyi görünmesini sağlar, hem de bahar aylarında yapacağınız işleri kolaylaştırır. Soğuğa fazla dayanıklı olmayan hassas bitkileriniz kış hazırlıkları sayesinde soğukları atlatabilirler. Gerekli kış hazırlıklarınızı yapmazsanız tüm yıl uğraşıp masraf yaptığınız bahçeleriniz bozulacak, emekleriniz boşa gidecektir.
Kış hazırlıklarına, bölgeniz için yapılan hava tahminlerinde gece sıcaklığının donma derecesine yaklaştığı zamanlarda veya derecenin donma noktasına doğru düşmesinin hızlandığı dönemde bitirilmesi gerekir. Bu nedenle yurdumuzun en sıcak kısımları hariç birçok bölgesi için Ekim sonu ve Kasım sonu arasında kış hazırlıklarının yapılması lazımdır.
Kış hazırlıklarına başlamadan önce, bahçenizin bir değerlendirmesini yapmanız gereklidir. Geçen dönemde bahçenizde hangi düzenlemeler ve bitkilerden verim aldınız, hangileri size beklediğiniz zevki vermedi? Bu değerlendirmenize göre alacağınız notlara göre, sonbahar ayları, yerinden hoşlanmayan bitkilerin yerlerini değiştirmek veya beğenmediğiniz bitkileri sökmek için en ideal zamandır.
Sonbahar, aynı zamanda Lale, Sümbül, Nergiz, Kardelen gibi soğanlı bitkilerin soğanlarının ekilmesi, çıplak köklü ağaç ve çalıların dikilmesi ve çok yıllık yayılıcı bitkilerin kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılması için de en uygun fırsatları sunar. Kökten ayırma işlemi hem çok yıllık bitkilerinizin sağlığını korumanız için hem de bahçenizde kullanabileceğiniz veya komşularınıza verebileceğiniz birçok yeni bitki elde etmeniz için önemlidir. Serin geçen günler, bitkileri sıcaklık şoklarından korur, nemli ve yağmurlu günler, yaşamalarına ve yerlerine alışmalarına fırsat verir.
Bu aylarda bahçenize şöyle bir bakın, sonbaharda çiçek açan bitkileriniz var mı? Bahçenizde Ekim ve Kasım aylarında yeterince renk görmüyorsanız, siklamen, açelya, gardenya, kasımpatı, hercai menekşe, bazı gül türleri, çuha çiçeği, yıldızpatları, aster, anemon vb. gibi sonbahar ve kışın çiçek açan türleri dikmek için plan yapabilir ve not alabilirsiniz. Çiçekli bitkileri almanın en iyi zamanının çiçek açtığı zaman olduğunu unutmayın. Her bir bitki türünün dikim zamanları ve bakım şartları değişik olduğundan, lütfen bahçıvanınızdan gerekli tavsiyeleri almayı ihmal etmeyin.
Bahçenizde kış temizliği için yosunları, zararlı otları, düşen yaprakları, solmuş çiçekleri, zamanı geçmiş yıllık bitkileri ve benzer her türlü çer çöpü sonbahar aylarında toplamanız gereklidir. Ağaçlar ve çalılar için hastalıklı ve kurumuş dalları temizleyin ancak fazla bir budama yapmayın. Budama, bitkide büyümeyi ve yeni sürgünler vermeyi tetikler ve bu da bitkinize kışın zarar verebilir. Yaz aylarında açan ve kış soğuklarına dayanıklı olmayan kanna, gladio, dahlia gibi soğanlı bitkilerinizin soğanlarını sökün, güneşte biraz kurutun ve ilkbahara kadar garaj, bodrum depo gibi serin ve kuru bir yerde gazete kırpıkları veya saman içerisinde saklayın.
Topladığınız artıkları çim sahalarında bırakmayın, ölümlerine ve hastalanmalarına sebep olursunuz. Ağaçlar ve çalılar, bahçelerimizde en önemli unsurlar arasındadır. Kışın yaprak döken ağaçlar, sonbaharın en son döneminde yapraklarını kaybettikleri zaman dikkatle inceleyin. Zayıf, şekli bozuk, hasta ve kuruyan dalları daha kolay göreceksiniz. Bu dalları temizleyebilir veya sayıları çoksa budama mevsiminde kesmek üzere plan yapabilirsiniz. Yaprak dökmeyen her dem yeşil ağaç ve çalılarınızdan hassas olanlar için kompostlama, malçlama rüzgar perdelemesi, kapalı mahalle alma, rüzgar desteklemesi gibi kış soğuklarından ve rüzgardan koruma hazırlıklarını don mevsimi başlamadan bitirin. Ancak malç uygulamasını fazla erken yapmayın, böceklenme ve hastalık riskini arttırabilir. Havalar iyice soğumaya başlarken özellikle hassas bitkilerinizi kış soğuğundan ve büyük ısı değişimlerinin getireceği şoklardan korumak için 15-20 cm malçlama yapmanız gerekir. Malçlama için kurumuş yapraklar, çam iğneleri, ağaç kabuğu kullanabilirsiniz, Çok yıllık bitkilerden aslanpençesi, çan çiçeği, koyungözü, hezaren çiçeği, sardunya, yavşanotu, hosta, gaura gibi birçoğu, kış başında toprak seviyesinin 10-15 cm üzerin den budanmalıdır. Ancak bazı soğuğa dayanıklı çok yıllık bitkilerin kışın daha çekici göründüğünü de unutmayın. Eğer budayıp budamama konusunda tereddütte kalırsanız, bahçıvanınıza danışın. Ayrıca yine rudbekya, kelebek çalısı, güneş şapkası, ekinezya, aşil otu bazı çok yıllık bitkilerin tohum kapsülleri hem kışın güzel görünür hem de kuşlara besin maddesi olur. Pelin, çin karanfili, hüsnüyusuf, güneş gülü, ateş feneri gibi alp bitkileri ile her dem yeşil bitkileri kış başında budamaya gerek yoktur. Ancak eğer bitkiniz bu aylarda şeklini kaybetmişse ve yorgun görünüyorsa hem ilkbaharda iş yükünü azaltmak hem de kışın düzgün bir bahçe görünüşü için budama yapmanız gereklidir.
Sonbaharda bahçelerimizde ve saksılarda sulamayı azaltıp bitkilerimizi kışa hazırlıyoruz. Yağmurlar kontrolü ele alıyor. Ancak çok kuru bir sonbahar geçiriyorsanız, don başlamadan önce bahçenizi sulamayı unutmayın. Kışın kar dahi yağsa, kuru soğuklar özellikle uykuya dalmayan bitkileri nemsiz bırakıp ölümlere yol açabilir. Bu sebeple en soğuk aylara, kışın da aktif olan bitkiler (her dem yeşiller, orman gülleri vs.) için nemli bir toprakla girilmesi gerektiğini unutmayın.
Kış çimi olan bahçelerde gübreleme ve sulama devam ettirilmelidir. Özellikle fosfor ağırlıklı gübreler ile 2 partide yapılacak sonbahar gübrelemeleri, kış çimlerinin güzel ve sağlıklı görünmeleri açısından şarttır. Ancak bahçenizde Bermuda çimi gibi kışın uykuya dalan çim varsa gübreleme yapmanıza gerek yoktur. Kış bakımı sırasında çim alanlarda tamir, yenileme, yeniden tohumlama da yapılabilir. Bu dönemde tohum ekimi yapılırsa çabuk çimlenen çim türleri seçilmelidir.
Bahçe temizlikleri ve kesimler bittikten sonra, kış başında tüm bahçe aletlerin toplayıp bakım için kapalı mahallere taşıma zamanı gelir. Temizleme, bileme, yağlama, tamir işlerini yapın ve kuru bir yerde saklamaya alın. Bahçe hortumlarını toplayın, içini boşaltın, donmayacakları ve çatlamayacakları bir yerde rulo yaparak istif edin. Kışın çatlayıp kırılabilecek, rüzgâr, yağış ve soğuktan zarar görecek bahçe mobilyalarınızı ve süslerinizi toplayın veya kılıfla koruyun. Otomatik sulama sisteminiz varsa bakım ve tamir işlerini yapın.
ilkbaharda tüm ekipmanınızı tertemiz ve sağlam durumda görmekten hoşlanacak ve yoğun bahçe işlerinize başlarken vakit ve para kaybetmeyeceksiniz.
Sonbahar bakım işlerinizi yapmazsanız elbette ki dünyanın sonu gelmez. Ancak bazı sevdiğiniz bitkilerinizi, özellikle genç bitkilerinizi kaybedebilir, kışın daha bakımlı ve güzel bir bahçe sahibi olma fırsatını kaçırabilirsiniz. Gerekli bakımlar yapılmazsa yeni bitki ve aletler için mali harcamanız artar. İlkbaharda yapmanız gereken işleriniz çoğalır. Bu yüzden sonbaharın güzel ve serin günlerinin kıymetini bilin. Bahçede çalışmanın rahatlatıcı ve haz verici etkisini hissedin. Unutmayın ki bahçelerimiz bizlere dört mevsim zevk ve keyif vermiyorsa bazı şeyler eksiktir.