Peygamber çiçeği (Centaurea cyanus) bileşikgiller familyasından özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. 1 metreye kadar uzayabilen, bir yıllık,mavi çiçekli, otsu bir bitkidir. Mavi kantaron olarak da bilinir. Anthocyanins, acı maddeler, tuzlar, glikozit, sarı madde, flavonlar ve mavi boya maddesi içerir. Halk arasında Mavi kantoron olarakta bilinir.
Kilyos peygamber çiçeği (Centaurea kilaea), bileşikgiller papatyagiller familyasından Türkiye’de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü .
Türkiye’de Düzce, İstanbul, Kırklareli ve Sakarya illerinin sahil kısmındaki kumul sahalarda yetişir. Gövde üzerindeki dallanmış sapların ucunda yer alan mor renkli çiçekleri Haziran-Ağustos aylarında görülür. Habitat kaybı yaşadığından tehlike altındadır.
Peygamber çiçeğinin bilinen yararları
İştah açar, idrar söktürür, sindirimi kolaylaştırır, göz hastalıklarına iyi gelir, nıkris hastalığında faydalıdır. Romatizma şikayetlerini azaltır, vücuda rahatlık ve ferahlık verir, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
Cilt bozuklukları, kızarıklık ve kaşıntılı deri hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatıcı etkileri ile öksürük, nefes darlığı ve bronşite karşı faydalıdır. Kanı temizleyici özelliği ile vücutta biriken zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. İltihap giderici etkileri ile başta böbrek ve boğaz iltihabı olmak üzere iltihapları gidermeye yardımcı olur.
Peygamber çiçeği nasıl kullanılır?
Kullanılan kısımları çiçekleri ve yapraklarıdır. Gölgede kurutulan çiçekleri ya da yaprakları kaynamış suda demlenerek çay yapılabilir. Banyo suyuna katılarak cilt sorunlarına karşı kullanılabilir. Kozmetik alanında da kullanılmaktadır.
Uyarı: Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir. Hamilelerin ve çocukların kullanması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir.