Çiğdem çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

9 - Temmuz - 2013
Kategori :çiğdem çiçeği, çiğdem çiçeği nedir, çiğdem çiçeği ne demek, çiğdem çiçeği neye denir, çiğdem çiçeği hakkında, çiğdem çiçeği ile ilgili bilgiler, çiğdem çiçeği hakkında bilgi
Çiğdem çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
Çiğdem çiçeği

Türkiye de yetiştiği yerler: Farklı türlerde Türkiye nin hemen hemen her tarafında. Toprak altında, üzeri ince veya zarımsı birkaç pul ile örtülü, bir yumru taşıyan çok senelik bir bitki. Yaprakları çimen yaprağına benzer. Çiçekler genellikle 1-3 tane veya türüne göre daha fazla olup, mor, beyaz-pembe sarımtrak renklerdedir. Çiçek taç yaprakları tüpsü olup, uç kısmında huni şeklinde genişlemiş ve 6 parçalıdır. Meyveleri çok tohumludur. Avrupa ve Akdeniz bölgesine yayılmış, 40 civarında türü vardır. Bunun da 20 kadarı Türkiye de bulunur. Genel olarak zehirli alkaloitler taşıyan bitkilerdir. Çiğdem türlerinin bir kısmı ilkbaharda, diğer bir kısmı ise sonbaharda çiçek açmaktadır. Çok güzel olan çiçeklerinden dolayı da bir süs bitkisidirler. Daha çok kullanılanı ve tıbbi olarak bilineni sonbahar veya güz çiğdemi Colchicum autumnale dir. Bu da ağustos-ekim ayları arasında çiçek açan yumrulu bir bitkidir. Yaprakları ilkbaharda meydana gelir. Çiçekleri ise sonbaharda olup, pembemsi-mor veya beyazdır.

Çiğdem çiçeği nin kullanıldığı yerler:
Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur. Tohumlarında sabit yağ, sakkaroz ve kolsisin isimli bir alkaloit bulunur. Yumrularında da kolsisin, inulin, yağ, nişasta, sakkaroz bulunmaktadır. Çiğdem çiçeği tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır. Kolsisin bir ara kansere karşı kullanılmışsa da, hayvansal hücreler için çok zehirli olduğundan terk edilmiştir. Kolsisinin hücre bölünmesini durdurması etkisinden faydalanılarak, poliploit mutasyonlar elde etmek için ziraatte kullanılmaktadır. Poliploit organizmalar genellikle normalden daha fazla olan büyüklükleri ile göze çarparlar. Bu metod sayesinde ekonomik değer taşıyan bu bitkilerin yaprak veya meyve ürünlerini arttırmak mümkün olmaktadır.



Yorumlar...
@cicekpostasi.com tüm hakları saklıdır