Manolya çiçeği , manolyagiller (Magnoliaceae) familyasından Magnolia cinsini oluşturan her dem yeşil ve yaprak döken odunsu bitki türlerinin ortak adı.
Morfolojik özellikleri:
Saçak kök yapısına sahiptirler. çok kalın değildir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. çok çatlaklı değildir. Yaşlandıkça çatlaklar oluşur. Kahverengindedir. Ucu küt ya da hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır.
Dağılımı :
Manolya türlerinin tabii alanı oldukça dardır. Kuzey Amerika nın doğusu, Orta Amerika, Batı Hindistan ve de Doğu ve Güney doğu Asya yı içerir. Bugün manolyanın çok türü ve herhangi bir zamanda artırılan miktarı, Kuzey Amerika nın büyük bir kısmında, Avrupa, Avustralya ve Yeni zellanda da süs ağacı olarak bulunabilir. Tür adını, Montpillier (Güney Fransa da bir şehir)li Fransız botanikci Pierre Magnol dan alır.
Monolyaların ilkel türler olduğu kabul edilir. Arıların yayılıp görünmesinden önce, çiçekler tozlaşmayı kın kanatlı böcekleri teşvik ederek sağlıyordu. Sonuç olarak, manolya çiçeklerinin dişi üreme organlarının (karpel) böceklerin yeme ve sürünmele zaralarından sakınacağı düşünülür M.acuminata nın 20 milyon yıl öncesine tarihli fosilleşmiş türü bulundu.
Kültür
Manolya , Missisipi ve Luzyana nın resmi devlet çiçeğidir. Missisipi de çiçeklerin bolluğu Manolya Devleti takma adına yansıdı. Manolya aynı zamanda Missisipi nin resmi devlet çiçeğidir.
Manolya çiçeği nin Türleri :
Alt cins Magnolia: Anterler çiçeğin merkezinden çıkar. Yaprak döken veya herdemyeşil türlerdir. çiçekler yapraklanmadan sonra açar.
çin herdem yeşil manolyası(Magnoliadelavayi)
Fraser manolyası (Magnolia fraseri)
Top manolya (Magnolia globosa)
Büyük çiçekli manolya (Magnolia grandiflora)
Guatemala manolyası (Magnolia guatemalensis)
Magnolia lenticellata
Büyük yapraklı manolya (Magnoliamacrophylla) Ashe manolyası (Magnolia macrophylla subsp. ashei)
Meksika büyük yapraklı manolyası (Magnolia macrophylla subsp. dealbata)
Magnolia nitida
Japon büyük yapraklı manolyası (Magnolia obovata)
Houpu manolyası (Magnolia officinalis)
Siebold manolyası (Magnolia sieboldii)
şemsiye manolya (Magnolia tripetala)
Magnolia virginiana
Wilson manolyası (Magnolia wilsonii)