Çiçek ömrü nasıl uzatılabilir?
İster hediye olarak almış olun isterse kendiniz için alın aranjman elinize geçince aklınıza gelecek ilk soru ona nasıl bakacağınız ve ne kadar süre boyunca güzelliğini koruyacağı olacaktır. Gerçekten de buketinizinin veya aranjmanınızın ömrü yapacağınız küçük bir bakımla çok önemli miktarda uzayacaktır.
Çoğu aranjman içerdiği çiçek çeşitlerine ve bakıma bağlı olarak 4 ila 7 gün arası güzelliğini muhafaza eder. Ancak yanlış bir yere yerleştirildiği durumda ömrü dramatik olarak 2-4 saat de olabilir. Öncelikle göz önünde tutulması gereken nokta ona sıradan bir süs eşyası muamelesi yapmamak, onun canlı olduğunu hatırlamaktır.
Aranjmanlar:
Vazo veya kabını çiçekçiden bu amaçla temin edeceğiniz bitki besini ile desteklenmiş su ile sürekli olarak ıslak tutun. Aranjman içine konulabilecek bitki besinlerinin temini Türkiye içinde yaygın olmadığı için zor olabilir. Eğer yurtdışından temin etme şansınız yoksa sadece taze su kullanabilirsiniz. Bitki besin solüsyonu bulanık duruma gelirse bunu tamamen boşaltıp yenileyin. Eğer aranjmanın biçimi uygunsa suyu tazeleyeceğiniz zaman çiçek saplarını alt kısmından keskin bir bıçakla 2-3 cm kadar kesin.
Çiçekleri güneş ışığını almayan, ısıtıcı ve klimalardan, vantilatörlerden uzak serin bir yerde tutun. Televizyon, buzdolabı ve yanan kalorifer üzerine kesinlikle koymayın. Televizyon ve Buzdolabı gibi gereçler ısı yayarlar ve bu ısı çiçeklerin özsu kaybına neden olur.
Buketler:
Eğer bitki besini kullanamıyorsanız çiçekleri mutlaka serin bir yerde tutun ve taze su kullanın. Derin bir vazoyu tercihan bitki besini eklenmiş su ile doldurun. Eğer paketinin üzerinde bakımına ilişkin talimatlar var ise bunlara mutlaka uyun.
Çiçeklerin su içine girecek kısımlarındaki yapraklarını gövdelerinden dikkatlice ayırın. Aksi takdirde bu yapraklar su içinde zararlı bakterilerin üremesine ve bulaşıcı çürümeye neden olacaktır. Su içine yerleştirmeden önce sapları suya giren yerinden keskin bir bıçak ile 1-2 cm kadar kesin. Bu işlem çiçeklerin saplarının su ile doğrudan temasını sağlayacaktır.
Eğer buket veya aranjman oluşturmak üzere çiçek aldıysanız aiaçıdaki uyarıları da mutlaka gözönüne alın:
Çiçekleri seçerken dik ve diri taçyapraklı olanları ve açmakta olan goncaları tercih edin. Sararmış, beneklenmiş yapraklar çiçeğin yaşlanmış olduğunun bir göstergesidir.
Ağaç saplı veya ağaç dallı bir çiçek sözkonusu ise (ayva çiçeği, leylak gibi) dalını bir budama makası ile kesin. çiçeği Taze ve ılık suya yerleştirin ve mümkünse ömrünü uzatmak için bitki besini kullanın.
Bitki Bakım Tavsiyeleri:
Bitki Sağlığı sizin sağlığınız için önemlidir
Yeşil ve çiçekli bitkiler sadece ev veya ofis dekorunu güzelleştirmez, aynı zamanda sağlığa da yararlıdır. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA çeşitli ortamlarda yaptığı denemeler sonucunda ev bitkilerinin kimyasal yöntemlerden daha güçlü hava arıtma özellikleri bulunduğunu kanıtlamıştır. Ancak bu işlevlerini yerine getirmeleri için herşeyden önce bitkilerin sağlığı yerinde olmalıdır.
Bitki bakım biçimi bitkiden bitkiye farklılık göstermekle beraber bütün bitkiler için önerilebilecek bazı genel bakım kuralları vardır:
Bitkileri orta ve doğal ışıklı yerlerde bulundurun
Doğal ışık bitkiler için en iyisi olmakla birlikte bazı bitkiler floresan ışığı altında da gelişebilmektedir. çoğu çiçek açan bitkinin açtığı çiçek sayısı ve görünüğünün güzelliği ne kadar ışık aldığı ile ilişkilidir. Bol yapraklı bitkiler ise genel olarak daha az ışıklı mekanları sevmektedir.
Bitkinin toprağı her zaman nemli olmalı
Çiçeklerin kurumamasına ve solmamasına özen göstermek gerekmektedir. Ancak çiçeklerin sürekli su içinde bulunmamasına da dikkat etmek gerekmektedir. Sulama sırasında yaprakları ıslatmamaya özen gösterin. Yapraklar hiçbir zaman ıslatılmamalıdır. Bazı bitkilerde sprey ile homojenize su püskürtülmesi iyi sonuçlar vermektedir.
Aşırı sıcak ve soğuktan kaçının
Bitkiler en iyi sonuç için 25 30 santigrat derecelik sıcaklıklarda bulundurulmalıdır. Belli dönemlerinde bu sıcaklıkların dışında bulundurulabilecek çiçekler vardır, ancak bu durum çiçeğe özeldir ve genellikle de belirtilen sıcaklık aralığında da bitki sağlıklı olarak büyümektedir.
Çiçek doğada bulunan bitkilerin üreme organlarıdır.
Güzel kokuları ile böcekleri cezp ederek kendilerine çeker ve tozlaşma ile üremenin oluşmasını sağlarlar Neredeyse her bitkinin bir çeşit çiçeği vardır.
Böceklerin veya rüzgarın, doğal olayların yardımıyla, bu çiçekler doğaya yayılır ve üreme sağlanır.
Bitkilerin nesillerini devam ettirmesi için gereken üreme organı olan çiçekler aynı zamanda insanların hayatında da önemli bir yere sahiptir İnsanlar da duygularını ifade etmek için çiçekleri kullanırlar çoğunlukla.
Dünya üzerinde yaklaşık olarak 400.000 milyon çiçek türü tanımlanabilmiştir ve bu rakam sürekli artmaktadır. Bunlardan, insanlar arasından en çok rağbet gören
çiçek türleri, neredeyse tüm çiçekçilerde bulunabilen, gül, papatya, orkide, yasemin, zambak, sümbül, lale, menekşe, gelincik gibi çiçeklerdir.
Bu çiçekler aynı zamanda insanların birbirlerine iyi niyet ve duygularını gösterebileceği bir araç olarak da kullanılmaktadır.
Örneğin gülün, renklerine göre halk arasında bir çok anlam ifade ettiği kabul edilmiştir. Örnek olarak kırmızı gül sevgi ve aşkı belirtirken, beyaz gül ise saflığı, sarı gül de ayrılığı temsil etmektedir.
Genelde hasta ziyaretine giderken bir buket çiçek almak, kutlamalara çelenk şeklinde çiçekler göndermek suretiyle insanlar çiçekleri kullanmaktadırlar.
Ayrıca çiçekler, bulunulan ortamı güzelleştiren hatta güzel kokmalarını sağlayan bitkilerdir.
İnsanlar evlerinin bahçelerinde çiçek yetiştirirler.
Bunun sebebi güzel bir bahçesinin olmasını sağlamak ve evinden duyduğu mutluluğu ve iç huzurunu arttırmaktır. Çünkü insan evinin bahçesine çıktığında rahatlamak ve daha mutlu olmak ister.
Aynı zamanda evin içinde de çiçek yetiştirilebilir. Bu da evin çok daha güzel görünmesini sağlayacaktır.Çiçeklerin afrodizyak etkileri vardır Bu etki insanların daha mutlu hissetmelerini sağlamaktadır. Bu nedenle çiçekler insanları hem içsel olarak hem de görüntü olarak mutlu hissettirirler.
Çiçekler fotosentez ile ortama oksijen yayarlar.
Bu nedenle güneş ışığına muhtaçtırlar. Güneş görmeyen yerde çiçekler yaşayamazlar ve çok daha çabuk solarlar. Gündüzleri, ortamdaki karbondioksiti alıp fotosentez sonucu oksijen veren çiçekler, ortamdaki oksijen miktarını arttırdıkları için insanlarda ferahlama ve rahatlama sağlarlar. Ancak unutulmaması gereken çok önemli bir nokta ise, çiçeklerin geceleri, fotosentezin tersi olarak solunum yapmaları yani oksijen alıp karbondioksit vermeleridir.
Bu nedenle geceleri, çiçeklerin bulunduğu ortamlarda oksijen miktarı azalır. Geceleri, çiçeklerin bulunduğu ortamlarda uyumamak gerekir ki eğer uyunursa insan kalktığında kendini çok yorgun hissedebilir.Çiçekler güneş ışığı gibi, toprağa da muhtaçtırlar.
Çünkü topraktan yaşaması için gerekli olan vitamin ve mineralleri kökleri vasıtasıyla alırlar.
Çiçekler topraktan ayrılırsa çabucak solarlar. Beslenemeyen her canlının öleceği gibi, çiçekler de solar, sertleşir ve ölürler. Bu nedenle topraktan ayrılan çiçeklerin ömrü kısadır.
Çiçeklerin, topraktan ayrıldıktan sonra ömrünü uzatmak için suyuna tuz atmak, buzdolabına koymak vb.. yöntemler kullanılmaktadır.
Tabi ki bazı kimyasallar da çiçeklerin ömürlerini bu noktada uzatabilmektedirler.
Ancak çiçekler en güzel kokularını ve görüntülerini koparılmadan önce, doğal ortamlarında vermektedirler.