Toprağa tamamen bağımlı yaşayan bitkiler alemi, çarpıcı güzellikleri, birbirinden ilginç türleri, yeryüzüne yayılma yöntemleri ve daha bir çok özellikleriyle her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bilim adamları yaptıkları araştırmalarla her geçen gün bu renkli dünyanın içinde barındırdığı sırları gözler önüne sermektedirler
Bitkiler alemindeki farklı türlerden biri de umulmadık kadar hızlı bir avcı olan Venüs bitkisidir (Dionaea muscipula). Bu bitkinin en büyük özelliği topraktan aldığı minerallerle değil, yakaladığı böceklerdeki proteinle beslenmesidir
Venüs bitkisi, bitkiler arasında gezinerek kendine yiyecek arayan bir sinek için oldukça cazip bir görüntüye sahiptir
Yeşil yaprakları arasında kırmızı rengi ile bir çok sineğin dikkatini çeker. Fakat Venüs bitkisinin çevresinde dolanan avlarını yakalayabilmesini sağlaya [Fazlası]
Yılbaşı Bitkisi kış aylarının çiçeğidir. Kasım - Aralık – Ocak aylarında çiçeği görülür. Etli, narin yapraklı, göz alıcı sarkık formlu katmerli güzel renkli çiçekleri vardır. Yapraklar yuvarlak dişli testere şeklinde iç içe geçmiş görünümdedir.
Çoğu zaman çiçekçi den hevesle alınan Yılbaşı Çiçeği ertesi yıl ne yazık ki açmaz. Kolay yetişen bir çiçek olmakla birlikte bazı istekleri vardır. Dinlenme periyotlarına ihtiyaç duyar. Öncelikle mümkünse yazın dışarı çıkarın, yarı gölge bir yere yerleştirin. Eylül – Ekim aylarında serin bir yere alın ve suyunu iyice azaltın.
Kasım başında asıl yerine alın ve sulamayı artırın. Sulama suyuna az miktarda besin ekleyebilirsiniz. Tomurcuktayken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır.
[Fazlası]
Çok lifli, küçük bir ağaç olan misvak ağacının dallarının ucundaki kısım diş fırçası olarak kullanılır. Özsuyu doğal flörür içerir.
Misvağın Faydaları: Misvak, en iyi ve etkili diş temizleme aracıdır. Mikropları ve bakterileri öldürür. Dişleri temizler ve dişetlerini kuvvetlendirir. Diş çürümelerini engeller ve dişleri beyazlatır. Ağız kokusunu giderir. Ağrıları hafifletir. Balgamı giderir. Mide gazını gidermeye yardımcı olur. Bütün bu faydaları nedeniyle Peygamberimiz tarafından misvak kullanmak çok tavsiye edilmiştir.
Misvağın dalından 15 cm kadar bir parça kesildikten sonra ucu 1-2 cm kadar yontulup kabukları soyulur. Bir süre tuzlu su içinde bekletilince soyulan kısmın içindeki lifler açılır ve diş fırçası görünümünü alır. Eğer dallar çok sertse ve kendiliğinden açılmıyorsa [Fazlası]
Yaprakları iri, kalp şeklinde, uzun saplı ve ince tüylü; çiçekleri farklı uzunluktaki sürgünler üzerinde, şemsiye dizilişli, beyaz kırmızı, pembe ve mavi renkli iç mekan süs bitkileridir.
Doğada 500 türü bulunan Primula cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri P.kewensis,P.malacoides ve P.sinensi tir. Anavatanı Çindir.
Kışın sıcaklığı 10-12 C olan yerlerde muhafaza edilebilir; ancak bitkilerin çiçek oluşturmaları isteniyorsa 12-15 C sıcaklığa yükseltilmelidir. Gece sıcaklığı 5C nin altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık, ama doğrudan güneş ışığı almayan yarı gölge yerlerde bulundurulmalıdır. Fazla güneş yaprak yanıklığı yapar.
John Innes saksı kompostu No.2 de iyi gelişir. Yani daha yüksek düze [Fazlası]
familyasında yer alan şebboyun yabanilerine daha çok Avrupa nın güney kesimindeki çayırlık ve kayalık alanlarda rastlanır. Sarı ve turuncunun çeşitli tonlarındaki hoş kokulu çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir.
Şebboy, diğer kesme çiçeklerin çoğundan daha erken çiçeklenen iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Serin iklimli yerlerde yetişen bitki ortalama 50 cm ye kadar boylanır. Dallanmış dik gövdesi şerit biçiminde, grimsi yeşil, sert yapraklar taşır. Dalların ucunda kümeler oluşturan dört taç yapraklı çiçekleri vardır. Tümüyle açtığında çevreye hoş bir koku verir. Şebboy çiçeklerinin kokusu taşıdığı uçucu yağdan ileri gelir.
Değişik renklerde katmerli ya da yalınkat olmak üzere bodur, boylu, yaprakları tüylü ve tüysüz türleri vardır.
Yalınkat türleri (mathiola annua) kesme çiçekçilikte tercih edilmez. [Fazlası]
Uyku problemi olanlar ve böbreğinde taş olanlar mutlaka denemeli..
Kızılcık meyvesinin yaprağı, ağacının kökü, gövdesi ve kabuğuyla adeta bir şifa kaynağı olduğunu, kızılcık meyvesinin yaşam kalitesini yükselttiğini ve uyku problemi yaşayanlara iyi geldiğini vurguladı.
Hava karardıktan sonra beyinde salgılanan melatonin adlı hormonun yaşam ritmini arttırdığına dikkat çeken uzmanlar bu hormon eksikliğini yaşayan kişilerin melatonin ilaç takviyesi yapabileceğini kaydetti. İşte uzmanların dilinden kızılcık meyvesinin faydaları:
Uyku sorunları olan kişiler gece yatmadan önce bir bardak kızılcık suyu içmelidir. Kan pıhtılaşmasını düzenler. Kızılcık kabuğu ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu [Fazlası]
Hodan : Mayıs-eylül ayları arasında mavi renkte çiçek açan, sert tüylü, 15-60 cm yüksekliginde, bir yıllık otsu bir bitkidir. Sığırdili olarak da bilinir. Daha çok rutubetli yerleri sever. Yaprakları buruşuk, sert tüylü, oval şekilli, alttakiler saplı, üstekiler sapsızdır. Çiçekler uzun saplıdır.
Türkiye de yetiştiği yerler: Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar tasir. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karşı kullanılır.
- Ter vericidir.
- İdrar söktürür.
- Balgam söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğe karşı etkilidir.
- Antidepresif e [Fazlası]